De islandske får blev indført i Island sammen med vikingerne i år 1000 og fårestammen der lever i Island i dag, er den samme som dengang. Island har valgt, at der ikke måtte indføres andre fåreracer, for at undgå sygdomme, men også fordi at de islandske får har udviklet særlige egenskaber, som er værd at bevare. Fårene har tilpasset sig det islandske klima, og det har de på den måde, at fibrene i ulden er blevet runde ligesom sugerør og vandet preller af på dem – de er med andre ord ikke vandsugende.

Dette fænomen gør, at ulden blandt andet en forholdsvist vandtæt og det bliver ikke nemt beskidt. Det suger ikke skidtet til sig. Islandske sweatre kan blot hænges ud og blive luftet, så er det klar til brug igen. En islandsk sweater lugter aldrig af sved fx.

Når et barn har islandsk uld på, bliver det heller ikke koldt og fugtig på huden, fordi ulden er åndbar – i modsætning til når de har kunststof på. Og hvis trøjen blive våd, så tørrer den hurtigt.

De islandske får har også udviklet lange dækhår, som er den vandafvisende uld, og så har den underulden, som holder fåret varmt. Garnet man strikker af, er en blanding af over- og underuld, så det har begge egenskaber. Desuden er ulden meget let. Så man får en vamset sweater, som ikke vejer særlig meget.

Bæredygtighed

Islandske får går frit i den islandske natur – de går ude i fjeldet. Derfor er de helt naturlige økologiske og bæredygtige. Islændingene skilter bare ikke med det, fordi det er så naturligt, som det kan være og altid har været.

I gamle dage

I gamle dage ville man opleve at islandske bønder og sømænd blot havde lange uld-underbukser på og en islandsk sweater, og det var det der holdt dem varme igennem vinteren.

Når man læser om dem, der vandrer over indlandsisen, så har de ofte også islandsk uld-undertøj på, som der altid anbefales. Med en islandsk uldtrøje og en vindjakke, så kan du klare alt slags vejr – og fordi det er åndbart, bliver det heller ikke for varmt, hvis temperaturen stiger.

Da Sigga, medejer af bambalo.dk var barn (hun er 73 år gammel) og boede i Island, gik børnene altid med islandsk uld. De havde undertøj, strømper, og sweater og huer og vanter i islandsk uld.

Mange synes, at fåreuld kradser, så derfor har vi i bambalo.dk valgt at strikke med kampgarn i ærmekanten og i halskanten på nogle af trøjerne, så de ikke kradser.